Haastattelussa:

Marco Kärkkäinen
Marco opastaa asiakasta Neurosonic Professional-tuolin käytössä

Marco Kärkkäinen

Psykoterapeutti

Henri Häkkinen

Haastattelut.com otti mukavan asennon ja tiputtautui Neurosonic mobiili-patjalle perehtymään värähtelyn saloihin viikon ajaksi. Patja on helppo ottaa käyttöön ja sijoittaa se esimerkiksi sängyn tai sohvan päälle hoidon ajaksi. Neurosonic lupaa lievittää kehollista jännitystä ja kipua kohdistamalla rentouttavaa matalataajuusvärähtelyä samanaikaisesti koko kehon lihaksille tai haluttuihin kehon osiin erikseen. Haastattelimme tekniikan kehittäjää ja Neurosonic Oy:n toimitusjohtajaa Marco Kärkkäistä.

1. Moi Marco, mikä on päivän pore?
Aika intensiivistä työntekoa monellakin rintamalla tuotekehityksessä, markkinoinnissa sekä alihankkijoiden löytämisessä uusille tuotteille. Päivät on pitkiä, mutta mikäs tehdessä kun näin hyvää asiaa viedään eteenpäin ja palaute on valtavan hyvää.

2. Kerrotko asiaan vähemmän vihkiytyneille mikä on Neurosonic?
Neurosonic on rentoutusjärjestelmä, joka perustuu matalataajuiseen värähtelyyn. Värähtely ohjataan kehoon erilaisten tuolien tai patjojen kautta. Laitteistoa ohjataan langattomasti Android-sovelluksen kautta.

3. Miten ja minkälaisella tiimillä Neurosonic syntyi ja kehittyi?
Olen kehittänyt laitteen Lahdessa erilaisissa kuntoutus- ja terapiakeskuksissa yhdessä fysioterapeuttien ja lääkäreiden kanssa. Olen itse vastannut suurimalta osin ohjelmien kehittämisestä ja tehnyt ne virheet mitä sillä voi tehdä. Ne virheet on otettu ohjelmistosta pois ja siksi menetelmä on toimiva ja turvallinen. Erityinen kiitos kuuluu kuitenkin niille sadoille asiakkaille, joiden kanssa olen päässyt kiinni värähtelyn saloihin. Heidän välitön ja pitkäaikainen palautteensa on ollut oleellisessa osassa Neurosonicin kehittymisessä sellaiseksi kuin se on.

4. Kokeilin viikon ajan Neurosonic mobiili-patjaa ja lähinnä sen tarjoamia uniohjelmia. Levitin patjan sängylle, kytkin erillisen ohjausboksin verkkovirtaan ja liityin Neurosonicin wifi-verkkoon. Siirryin puhelimella Neurosonicin hallintasivulle ja valitsin halutun ohjelman (sivuston kautta voi myös säätää ohjelman tehokkuutta). Patjan tärinä alkoi välittömästi ja tuntui miellyttävältä, paikoin kihelmöivältä ja rentouttavalta. Mihin Neurosonicin teho perustuu?
Laitteen värähtely on keholle luonnollisella tasolla, eli keho vastaa resonoimalla käytettyihin taajuuksiin. Kun oikea taajuus osuu tiettyyn kohtaan kehoa, se aiheuttaa myötävärähtelyn kudoksissa ja menee siis kehon sisään toisin kuin hierovissa tuoleissa, jotka stimuloivat pintalihaksia. Kun kudos alkaa värähdellä, sen aineenvaihdunta kiihtyy välittömästi ja lihas-hermojärjestelmässä sekä tuntoaistissa alkaa tapahtua muutoksia jotka vaikuttavat mm. lihasten rentoutumiseen. Oleellista on, että laitteella pystytään vaikuttamaan hormonitasoihin, erityisesti serotoniiniin ja dopamiiniin. Serotoniini on rauhoittava ja dopamiini aktivoiva ja riippuen käytetystä ohjelmasta jompikumpi aktivoituu. Tämä näkyy suoraan vireystilassa ja kehon tuntemuksissa. Olo on rauhallinen, mutta hyvinkin skarppi. Oleellista on myös se, että värähtely rentouttaa käsittämättömän hyvin ja jo 20 minuutin aikana saattaa vaipua täysin "koomaan". Näin ollen sekä keho, että mieli rentoutuvat ja tämä on aivoille erittäin suotuisaa esimerkiksi kesken työpäivän.

5. Mitä tuotteita tällä hetkellä tarjoatte ja kenelle mikäkin tuote on sopivin?
Ammattilaisille meillä on oma Pro-tuoteperhe tuoleineen ja patjoineen. Kuluttajille on tällä hetkellä divaani, mutta tulossa on sekä moottoroitu sänky, että jälkiasennus-kitti sänkyyn. Eli jos omaat sälepohjalla varustetun sängyn, laitteisto voidaan asentaa suoraan sängynpohjaan. Lisäksi meillä on menossa tuotekehitys hevosille ja koirille ja molempiin on tulossa laitteet lihasjännityksen ja kivun lievitykseen. Hevostuotetta testataan parhaillaan ja hyvältä näyttää. Nämä tullevat markkinoille ensi vuoden puolella.

6. Neurosonic lupaa mm. lievittää (erilaisilla sisäänrakennetuilla ohjelmilla) unihäiriöitä ja kipua, nopeuttaa palautumista ja edesauttaa neurologista kuntoutumista. Kerrotko hiukan näistä eri ohjelmista?
Ohjelmissa on erilaisia taajuuksia, hitaita ja nopeita jaksoja ja niiden vaikutukset kohdistuvat sekä hermostoon, että aineenvaihduntaan. Käytetyt rytmit on tehty luonteviksi, joten keho ottaa ne hyvin vastaan eikä reagoi negatiivisesti. Myöskään sivuoireita ei esiinny. Tarkempaa kuvausta en voi antaa johtuen patenttihakemuksestamme, joka koskee unihäiriöitä. Joka tapauksessa, Pro-laitteissa ohjelmia on 8 ja kuluttajaversioissa 4. Kuulostaa vähältä, mutta ne todellakin toimivat siihen mihin ne on tarkoitettu.

7. Mihin Neurosonicin lupaukset perustuvat?
Suoraan asiakaspalautteeseen sekä ammattilaisilta, että yksityisiltä henkilöiltä ja tietenkin jo tehtyihin tutkimuksiin.

8. Mainostatte sivustolla, että tekniikka on tutkittu ja turvallinen. Miten paljon ja laajasti Neurosonic-tekniikkaa on tutkittu?
Meillä on tällä hetkellä 4 varsinaista tutkimusta. Esimerkiksi Prof. Markku Partinen tiimeineen tutki laitteen vaikutusta primaari-unihäiriössä ja tulokset olivat hyviä. Mikä oleellista, sivuoireita ei havaittu. Jatkotutkimuksia on suunnitteilla ja erityisenä mielenkiinnon kohteena on diabeteksen aiheuttamien oireiden lievitys, erityisesti alaraajoissa. Joka tapauksessa, matalataajuisesta värähtelystä on olemassa paljon tutkittua tietoa maailmalta ja tulokset ovat todella hyviä mm. MS-tautiin, Parkinsonin tautiin, kivun lievitykseen jne.

9. Miten olet edistänyt tuotteesi jalkauttamista kuluttajan käyttöön?
Messuilla enimmäkseen ja olemme kuitenkin aiemmin keskittyneet enemmän Pro-puoleen ihan siksi, että saamme sieltä luotettavaa palautetta menetelmän toimivuudesta. Nyt tämä palaute on siirretty kuluttajapuolelle ja sen markkinointi on vasta lähdössä liikkeelle voimakkaammin. Toki kuluttajatuotteetkin alkavat olla vasta nyt valmiit.

10. Miten Neurosonic tulee kehittymään jatkossa tekniikan osalta?
Voin vakuuttaa, että se kehittyy interaktiiviseen suuntaan mutten paljasta vielä enempää.

11. Onko jotain tiettyä sairautta tai vaivaa johon Neurosonicista on erityisesti apua?
Voisin sanoa että nyt meillä on systeemi millä voidaan vaikuttaa erittäin yleiseen, mutta ei yleisesti puhuttuun oireeseen, autonomisen hermoston yliaktivaatioon. Tämä aiheuttaa erittäin paljon oireita ja kustannuksia ja kuitenkin kun tähän puututtaisiin, ihmiset voisivat paljon paremmin. Nyt voimme.

11.1. Mikä tällaisen autonomisen hermoston yliaktivaation aiheuttaa?
Pitkittynyt stressi, olkoon alkuperäinen syy sitten fysiologinen sairaus tai henkinen tila, molemmat johtavat samanlaiseen keholliseen pelkotilaan.

11.2. Mitä muita hoitoja tuohon autonomisen hermoston yliaktiivisuuteen on ja miten sen voi parhaiten todeta?
Oikeastaan itse yliaktiivisuuteen ei ole ollut suoranaista hoitoa, vaan yliaktiivisuuden aiheuttamia eri oireita hoidetaan erikseen ja näin ollen potilaalla saattaa olla käytössä useampikin lääke. Sairausloma, keskustelut psykologin tai psykoterapeutin kanssa ovat yleisesti käytössä olevia hoitomuotoja, mutta vaikutuksiltaan hitaita, jos tilanne on päässyt pahaksi. Lepo ja siihen liittyvä ulkoisten ärsykkeiden vähentäminen elämässä on joka tapauksessa tärkein toipumista edistävä tekijä perheen tuen ohella. Yliaktiivisuus todetaan haastattelun ja erilaisten laboratoriotestien kautta. Erityisesti kohonnut aamusyke, muutokset sydämen sykevariaatiossa ja tiettyjen stressihormonien kohonnut taso ovat hyviä yliaktiivisuuden testi-mittareita.

Kiitos haastattelusta Marco Kärkkäinen!