Haastattelussa:

Kirsi Ranto
Kirsi Ranto

Kirsi Ranto

artisti, kirjoittaja, enkeliauttaja

Henri Häkkinen

Haastattelimme Kirsi Rantoa uuden Ole se valo joka olet – Enkeleitä ja villasukkia (Tammi, 2013) -kirjan ilmestymisen kunniaksi. Kirsi on vuoden 1998 Tangokuningatar ja nykyisin hän keikkailee esittäen pääosin omaa tuotantoaan. Enkeli-iltojen lisäksi Kirsi pitää luentoja ja koulutuksia uuden ajan ilossa ja rakkaudessa elämisestä. Kirsin kotisivut: http://www.kirsiranto.net/ kirsin blogi: http://ammandeepthi.blogspot.fi/

Moi Kirsi! Mitä sinulle kuuluu?
- Kiitos, hyvää kuuluu! Olen julkaissut juuri omaelämänkerrallisen esikoiskirjan Ole se valo joka olet - Enkeleitä ja villasukkia, jonka puitteissa olen saanut tehdä paljon vierailuja eri paikoissa ja tavata ihania ihmisiä! Nyt loppuvuonna teen jälleen myös useita joulukonsertteja, joissa saan hiljentyä yhdessä yleisön kanssa vastaanottamaan joulun tunnelmaa.

Sydänyhteys

1. Oletko onnistunut elvyttämään joitain syväpuhdistus- ja kasvuprosessin myötä menettämiäsi ystävyyssuhteita? Miten olet prosessoinut niiden ystävien menettämistä, jotka eivät ole pysyneet mukana muutoksessasi?
- Minulla on ihania ystäviä joiden kanssa minulla on aina ollut sydänyhteys, joten samat ihmiset ovat elämässäni mukana edelleen, mitä ennen omia kasvuprosessejanikin. Ystävyytemme on vain lujittunut ja syventynyt kaiken myötä.

Älä pyydä mitään ja saat kaiken

2. Uskot kohtaloon ja johdatukseen. Uskotko myös synnynnäiseen lahjakkuuteen ja siihen, että jokaiselle on oma luontainen kutsumuksensa ja tarkoituksensa elämässä?
- Uskon.

3. Olet tehnyt monia rohkeita valintoja elämässäsi avioerosta aina oman asunnon ja liikkeesi myyntiin. Oletko aina ollut yhtä impulsiivinen?
- Olen ollut aina toiminnan nainen, enkä jää liian kauaksi "tuleen makaamaan", jos alkaa tuntua, että muutoksen tuulet puhaltaa. Uskallan seurata sydäntäni ja olla uskollinen omalle sisäiselle johdatukselleni.

4. Kuvaat kirjassasi aika suoraan ja raadollisesti tunteitasi ja minäkuvaasi burnoutin aikoihin. Miltä nyt vuosien jälkeen tuntui kirjoittaa noita päiväkirjoihin tallentamiasi synkkiä muistoja?
- Olen työstänyt omaa elämääni tietoisesti jo kahdeksan vuoden ajan, joten itse kirjan kirjoittaminen oli minulle helppoa ja tuskatonta. Myös blogin kirjoittaminen on toiminut tässä loistavana opettajana.

Intialainen halaava nainen

5. Äiti Amman kohtaaminen auttoi sinua löytämään sisäisen valosi; tekemään itse elämääsi koskevat valinnat ja valitsemaan valon tien. Miten oma äitisi on suhtautunut Amman äidillisen henkiseen opastajan rooliin elämässäsi?
- Oma perheeni ja läheiseni ovat suhtautuneet omaan polkuuni aivan ihanasti! Tottakai he ovat ensin myös kyseenalaistaneet, mutta se on ollut täysin tervettä, jotta minäkin oikeasti aloin selvittää, mistä kaikessa on oikein kyse. Ei pidä purematta niellä mitään, vaan käyttää omaa maalaisjärkeä ja tunnustella asiat oman sydämen kautta.

6. Oletkö löytänyt Suomesta Amman korviketta; ihmistä, joka pitää sinut kasassa ja jonka seurassa uskallat raottaa sydämesi ovia?
- Onni ja tasapaino eivät tule mistään ulkoisesta tai toisesta ihmisestä. En myöskään tarvitse Ammalle ketään korviketta. Kaikki valo ja rakkaus ovat meissä itsessämme omassa sydämessä, ja meillä on mahdollisuus ankkuroitua siihen niin, että siitä tulee meille elämän kantava voima.

Ole se valo joka olet

7. Mitä haaveita tai toiveita sinulla on juuri nyt?
- Pyrin elämään hetkessä ja olemaan kiitollinen siitä, mitä minulla on juuri nyt. En haikaile menneitä enkä suunnittele tulevaa. Juuri nyt on kaikki hyvin.

8. Mihin onnesi ja itsetuntosi nykyisin perustuu?
- Onneni perustuu sisäiseen hyvinvointiin ja luottamukseen, että elämä kantaa, tapahtuu ympärilläni ja elämässäni mitä tahansa.

9. Omana itsenään on vaikea olla, mutta vielä vaikeampaa taitaa olla sen selvittäminen kuka on ja mitä haluaa?
- Itse olen saanut paljon oivalluksia sen kautta, että olen antanut itseni olla kuin lapsi auki elämälle, ilman pelkoa ja tuomitsemista. Olen opetellut ottamaan sanavarastooni sanat "sallin" ja "vastaanotan", ja käyttämään tietoisesti ajatuksen voimaa oman elämäni uudelleen luomiseen. Jokaisessa hetkessä on uusi tilaisuus valita, ottaa vastuu omasta elämästään. Koskaan ei ole liian myöhäistä.

10. Mistä tarve "olla jotakin" kumpuaa? Miksi niin moni väsyy matkallaan tullakseen nähdyksi tai kuulluksi?
- Elämä on kuin ihmeellinen peli. Meillä on tietyt yhteiskuntarakenteet ja mallit, jotka saa meidät kuvittelemaan, että meidän tulisi elää jonkin ulkoisen normin mukaan. Mutta koitapa sulkea televisio ja tietokone viikoksi. Huomaat hyvin nopeasti, että kun ei ole mitään, mikä heijastaisi sinulle jotain tiettyä kuvaa, niin alat voida paljon paremmin ja kuulla omaa viisasta sisäistä ohjaustasi. Alamme peilata omaa ydintämme ja totuuttamme, jossa on kaikki kauneus ja rakkaus valmiina rakennettuna. Sinun ei tarvitse olla mitään ollaksesi oma itsesi.

11. Voiko oman ylisuuren egon tappaa jotenkin muutoin kun elämänarvot muuttavan tragedian myötä?
- Ehdottomasti voi! Kun alkaa tietoisesti tarkkailla omia ajatuksiaan ja toimintamallejaan, huomaa, miten paljon siellä on ulkoaopittuja ja sukupolvien takaisia kaavoja ja käyttäytymismalleja, jotka eivät palvele omaa totuutta millään tavalla. Mitä tietoisemmaksi niistä tulee, sitä helpompi on yksinkertaisesti alkaa valita toisin. Jokaisen valinnan kohdalla voi alkaa kysyä itseltään, että palveleeko tämä pelkoa vai rakkautta? Sydämesi tietää vastauksen välittömästi. Minua on omalla polullani auttanut paljon oleskelu metsässä ja hiljentyminen esimerkiksi meditaation muodossa.

12. Ihminen joka ei rakasta itseään haluaa kovasti toisen rakkautta ja hyväksyntää. Niin sinullekin jossain vaiheessa taisi käydä?
- Niinhän siinä kävi!

13. Miten nykyisin koet luopumisen ja epäitsekkyyden?
- Koen, että en joudu nykyään luopumaan mistään. Ennemminkin koen, että elämä antaa minulle juuri sen, mikä minulle milläkin hetkellä on parhaaksi. Mitä sitten epäitsekkyyteen tulee, niin se ymmärretään usein väärinkin. Ainakin minun kohdallani on ollut niin, että ollakseni epäitsekäs, minun on täytynut opetella olemaan ensin itsekäs. On täytynyt opetella asettamaan omat rajat, että pystyy palvella sydämestään muita menettämättä itseään.

14. Miten perustelet filosofiasi jonka mukaan kaikella on tarkoituksensa. Löydätkö myös surusta ja kärsimyksestä pudistavaa voimaa?
- Todellakin. Miten voisi tunnistaa rakkauden, jos ei olisi tuntenut pelkoa? Miten voisi tunnistaa ilon, jos ei ole tuntenut surua? Koko tunteiden kirjo kuuluu elämään, joka vie meitä lähemmäksi itseämme ja omaa sydäntämme.

15. Miten ihminen voi saavuttaa todellisen onnen ja elää täyttä elämää?
- Olemalla uskollinen sydämelleen.

Luojatar

16. Määrittääkö kysyntä tekemisiäsi tai luovuuttasi?
- Ei.

17. Onko luovassa työssä palaute sinulle elinehto?
- Ei.

18. Miten uuden Läikytät mua -levysi vastaanotto on eronnut aikaisemmasta; onko kuulijakunta henkisempää ja tiedostavampaa aikaisempaan nähden?
- Musiikillani on monenlaisia kuulijoita, ja uskon, että se tavoittaa juuri ne ihmiset, jotka sen kuuluukin tavoittaa kullakin hetkellä.

Enkeleistä

19. Mikä on yllättänyt sinut eniten pitämissäsi enkeli-illoissa?
- Se, miten avoimia suomalaiset ovat jakamaan omia henkisiä kokemuksiaan ja keskustelemaan ääneen kipeistäkin asioista. Tarvitsemme toisiamme ja rakkauden jakaminen on nyt tärkeämpää kuin koskaan.

20. Onko enkelten viestiminen riippuvaista ympäristöstä? Luoko ympäristö puitteet joiden kautta enkelit kommunikoivat?
- Ei. Enkelit voivat viestiä meille missä ja milloin vain. Toki oman kokemukseni mukaan esimerkiksi enkeli-illoissani ja konserteissani energia on tiiviimpi, joten se mahdollistaa vahvemman kokemuksenkin enkeleiden läsnäolosta.

21. Miten koet uskon/uskonnollisuuden ja miten se näkyy arjessasi?
- Usko ja luottamus ovat minusta elämämme kivijalka. Minä uskon rakkauteen ehdottomasti, ja sen kautta teen jokaisen päätöksen elämässäni, oli kyse sitten ruokakaupassa ruokien valitsemisesta ostoskärryyn tai vaikka uuden levyn luomisesta.

22. Enkeli-iltojen lisäksi pidät luentoja ja koulutuksia uuden ajan ilossa ja rakkaudessa elämisestä. Mitä nämä luennot pitävät sisällään ja kuka niihin voi osallistua?
- Tilaisuuksiini ovat aivan kaikki vapaasti tervetulleita, eikä mitään ennakkotietoa tai -kokemusta tarvita. Luennot ovat keskittyneet viime aikoina pitkälti omien kokemuksieni jakamiseen ja musiikkini esittämiseen, mutta koulutuksissa mennään tietenkin vielä pintaa syvemmälle, ja tuon aivan konreettisia työkaluja oman voiman tunnistamiseen ja valon ja ilon ankkuroimiseen omaan elämään.

23. Ovatko enkelit koskaan johtaneet sinua väärälle polulle edes hetkellisesti?
- Eivät.

24. Missä kohtaa juuri nyt olet enkelipolullasi?
- Ei sille mitään määrettä voi antaa. Aika muuttuu koko ajan, yhteys enkeleihin muuttuu koko ajan, maailma ympärillämme muuttuu koko ajan, minä muutun koko ajan. Minä pyrin vain olemaan uskollinen sille ohjaukselle mitä saan tässä hetkessä, ja kulkemaan päivä kerrallaan sen mukaan.

Lopuksi

25. Kirsi Rannon motto?
- Ole se valo joka olet.

26. Kuinka puritaani olet nykyisin ravinnon, levon ja esimerkiksi alkoholin suhteen?
- Teen valinnat kehoa ja intuitiota kuunnellen. En olen tiukkapipo, vaan pyrin antamaan keholle mitä se kulloinkin tarvitsee ja kunnioittamaan sitä parhaani mukaan.

Kiitos haastattelusta Kirsi "Deepthi" Ranto!