Haastattelussa:

Aten Marja-aitta
Aten Marja-aitta valmistaa kylmäpuristus menetelmällä mehuja metsä- ja puutarhamarjoista.

Aten Marja-aitta

mehutehdas

Henri Häkkinen

Tälla kertaa mielenkiintomme kohdistui kotimaiseen mehuja valmistavaan yritykseen Aten Marja-aittaan joka on läpikäynyt maaseudun murroksen, selvinnyt siitä sinnikkäällä työllä ja saanut vakiintuneen aseman kotimaisten kauppojen mehuhyllyillä sekä ovet auki globaaleille markkinoille.

1. Minkälainen yritys on vuonna 1997 Puumalassa perustettu Aten marja-aitta ja mitä se valmistaa?
- Olemme perheyritys. Yritys keskittyy marjojen jatkojalostukseen. Päätuotteina kylmäpuristetut 100% aidon marjaisat ja säilöntäaineettomat mehut. Valmistamme sokeroituja ja täysin makeuttamattomia mehuja puutarha- ja luonnonmarjoista. Tuotteita 12 erilaista mehua sekä marginaalimehut.

2. Mikä on myynnin ja palautteen perusteella suosituin mehunne?
- Suosituimmat mehut ovat tyrni ja karpalo, molemmat makeuttamattomana. Mustaherukka sokeroidusta on tullut myös hyvää palautetta.

3. Kerrotko hiukan yrityksen alkutaipaleesta ja siitä miten päädyitte mehunvalmistukseen?
- Olemme osa maaseudun murrosta. Maaseudulla on ollut pakko löytää uusia toimeentulotapoja, koska perinteisillä elinkeinoilla ei ole voinut tulla toimeen. Viljelimme marjoja, mansikoita ja vadelmia, mutta marjanviljely oli kannattamatonta ja oli pakko miettiä, mistä hankkia leipä perheelle (5 lasta). 90-luvulla oli marjoista ylituotantoa ja toiminta oli taloudellisesti heikkoa. Koska olimme marjatila, niin siitä lähti idea aloittamaan jatkojalostusta. Tätä toimintaa olemme pienin askelin resurssien mukaan kehittäneet ja siinä on ollut todella haastetta. Alusta alkaen ideana oli myydä tuotteita vähittäiskauppojen kautta, koska suoramyynnistä oli kokemusta ja on todettu miten työvaltaista se oli, sekä taloudellisesti melko kannattamatonta. Meillä oli myynti aina pääasiassa vähintään 100 km päässä se teki toiminnan aika raskaaksi. Toimimme silloin Puumalassa ja sieltähän on pitkä matka vähän joka suuntaan. Mehuvalmista teimme Puumalassa noin 15 vuotta.

4. Vuonna 2012 maaliskuussa yrityksen tuotanto- ja toimitilat ovat muuttaneet täysin uusiin ja uudenaikaisiin tiloihin Hirvensalmelle. Kerrotko hiukan prosessista, jolla marjamehunne valmistetaan eli minkälainen on marjan matka metsästä pulloon valmiiksi juomaksi kauppojen hyllyille?
- 2012 muutimme Hirvensalmelle uuteen kiinteistöön, jossa on kasvaneeseen toimintaan asialliset toimitilat. Mehu valmistetaan marjoista, ei tiivisteistä. Marjojen käsittely alkaa siitä kun marjat otetaan pakastamosta sulamaan. Keskeisiä työvaiheita on marjojen puristaminen mehuksi ilmapaineella toimivassa laitteessa, mehujen suodatus (liika sakka pois), pastörointi ja sitten pullotus automaattisessa pullotuskoneessa. Lisäksi paketointi muovikelmuun ja varastoon. Varastosta myymme tuotteita vähittäiskaupoille, ketjuille ja yksityisillekin tilausten mukaan.

5. Miten vaikeaa tänä päivänä on saada oma tuotteensa myyntiin suuriin vähittäiskauppoihin?
- Mehujen saaminen kauppojen hyllyille on vaatinut jatkuvaa työtä tämän vajaan 20 vuoden aikana. Haluamme tarjota myyntiin vaihtoehtoista korkealaatuista säilöntäaineetonta ja 100% aidon marjaisaa tuoteta. Erilaistuminen on avannut meille kohtuullisen hyvin mahdollisuutta päästä kauppojen hyllylle. Viime vuosina myös valtakunnallisiin ketjuihin on avautunut markkinakanavia. Tämä on vaatinut pitkäjänteistä työtä, mitään helppoa se ei ole ollut.

6. Minkälaisella tiimillä ja kalustolla bisneksenne tällä hetkellä pyörii?
- Mehulinjastomme on pitkälle koneellistettu ja jatkuvasti automaatiota lisätään resurssien mukaan. Tehokkuus on välttämätöntä, koska mehualalla hintakilpailu kovaa. Emme tosin kilpaile hinnalla, vaan haluamme tuoda markkinoille Suomen laadukkainta marjajalostetta mehun muodossa. Tiimissämme työskentelee keskimäärin 8 henkilöä.

7. Joutsenleimalla merkityt mehunne valmistetaan Suomessa suomalaisista marjoista. Minkälaista palautetta mehunne ovat saaneet kuluttajilta?
- Palaute on ollut myönteistä, etenkin se että mehuissa ei ole säilöntäaineita ja valmistaan makeuttamattomia mehuja myös.

8. Mehujenne neste on peräisin marjoista, eivätkä mehut sisällä lainkaan lisättyä vettä. Kuinka paljon marjaa yhden 0,5l pullon valmistukseen kuluu?
- Yhteen 0,5l pulloon tarvitaan  noin 0,6 kg marjoja. Mehunsaantoprosentti on noin 80%.

9. Hirvensalmella toimii myös tehtaanmyymälä (sekä kahvila) jonka valikoimiin kuuluu herkulliset kylmäpuristetut marjamehut, hillot ja hyytelöt sekä laaja valikoima muiden lähituottajien elintarvikkeita ja käsitöitä. Miten hoidatte yrityksen markkinointia?
- Tehtaanmyymälä viitostien varrella on yksi tapa markkinoida yritystä ja tuotteita. Meillä on ollut myös markkinointiin palkattu henkilö, mutta tällä hetkellä ei.

10. Miksi markkinointiin palkattu henkilö jäi pois tiimistänne ja miten markkinoitte mehujanne tällä hetkellä?
- Markkinointi on haastavaa työtä ja palkkaamiemme henkilöiden kansa on aina ollut tiettyjä ongelmia. Kysyntä ja tarjonta ei ole täysin kohdannut. Jos palkkaamme markkinointiin vastaavan, niin kyllä toiminnan pitää olla kaikin puolin yrityksen edun mukaista ja tuloksia tuovaa. Tällä hetkellä markkinointi tapahtuu “säästöliekillä”. Minä vastaan markkinoinnista toistaiseksi. Meille on avautunut merkittäviä myyntikanavia viimeisen vuoden aikana ja myynti on kasvanut ennätyksellisen  paljon.

11. Miten Aten Marja-aitan maailmanvalloitus etenee? Miten nopeaa mehubisneksen kasvu on ollut kotimaassa?
- Myynti kotimaassa on kasvanut tänäkin vuonna hyvin. Tulevaisuus on viennissä ja tarkoitus on, että iso osa toiminnasta olisi vientiä tulevaisuudessa. Meillä on muutama vientikanava avautunutkin. Vienti Kiinaan näyttää lupaavalta. Aasiassa erikoisesti arktisen alueen luonnonmarjat kiinnostavat. Kiinalaiset sanovat, että Suomi on maailman puhtain maa. Olen itse saanut tällaista palautetta. Suomella on hyvä maine.

12. Miten aiotte hyödyntää ja panostaa tähän auenneeseen vientikanavaan ja minkälainen myyntistrategia teillä on globaaleille markkinoille?
- Tahdomme olla luotettava kumppani ja joustava. Globaaleilla markkinoilla on tärkeää löytää hyvä ostaja, joka sitten on motivoitunut avaamaan myyntikanavia omassa maassaan. Meidän tapauksessa avainasiakkaamme myy tuotteitamme Kiinassa. Aika näyttää, kuinka hän siinä onnistuu.

13. Tällä hetkellä valmistatte mehuja sekä hilloja ja hyytelöitä. Miten tuoteperheenne tulee kehittymään jatkossa?
- Toistaiseksi haluamme keskittyä mehuihin ja mehujen rinnalle ei ole lähiaikoina tulossa uusia tuotteita. Emme halua hajottaa vähäisiä voimavarojamme moniin tuotteisiin. Mehuissa meillä on ollut ainakin toistaiseksi ihan kylliksi haastetta. Taloudelliset ja muutkin resurssit ovat meillä rajallisia, olemmehan pieni perheyritys.

14. Saatteko minkäänlaisia tukia valtiolta ja miten hankalaa tänä päivänä ylipäätään on saada tuotantotukea teidänlaiselle yritykselle?
- Vientitukea on mahdollista saada. Emme kuitenkaan ole anoneet tukea, kun vuosi sitten päästiin sopimukseen Kiinalaisen tahon kanssa. Kaikki tapahtui aika nopeasti. Kiinalainen oli hyvin aloitteellinen ja ei siinä paljon kerinnyt miettimään mahdollisia avustuksia.
Lainan saaminen investointeihin ja kausirahoitustarpeisiin on tänä päivänä erittäin vaikeaa pankkien kautta. Olen törmännyt jatkuvasti siihen, että vaikka olisi järkeviä investointeja, jolla parannettaisiin ja tehostettaisiin tuotantoa, niin pankeista ei saa rahoitusta. Pitäisi olla erittäin vahvat vakuudet.

Kiitos haastattelusta Atte!
- Kiitos teille!

Aten Marja-aitan yhteystiedot:
www.marja-aitta.fi
Aten Marja-Aitta
Liito-oravantie 2
52510 Hietanen, puh.
+358 50 372 5206